©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

savio.jpgDANIEL SAVIO

Plejjern från Plejaderna

Flora & Fauna/Border

Betyg: 7

 

Någon gång kring tjugohundratalets början myntade Daniel Savio begreppet skweee, som kan beskrivas som en blandning mellan electro och funk. Själv är han en av pionjärerna inom genren, vilken fått sitt namn av att musikerna försöker »squeeze out« de mest intressanta ljuden ur gamla synthar.

En annan intressant grej är titlarna på Savios nya skiva, där spåren har namn som »Avis på Dionysos« och »Soft som siden«. Jag vet inte riktigt om syftet varit att tolka respektive ljudbild i ord eller om det bara varit kul att hitta på knasiga rubriker. Oavsett vilket så är jag för.

Jag är imponerad av hur komplex en låt kan bli, trots att den gjorts på ett enda instrument. Men så förstår jag också bakgrunden till det lager på lager-sound som återkommer genom hela albumet. Min favorit är »Vild och viril i rymden«, både för titeln och för den sköna, lulliga discokänslan, lite som om Todd Terje varit med på ett hörn.

Det är generellt sett mer ludd än klubb på skivan - bara »Helt mysteriskt« och »Smek med vinden« har ett mer dansinbjudande beat, medan övriga spår snarare ligger lätt tillbakalutade i en nedsutten soffa. Kanske att det är lite för mycket ganja över dessa, men på det hela taget är det en tillfredsställande hypnotisk ljudbild.

SARA BERG

2017-03-17

egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner