©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Sonic #89

december 2016

116 sidor

129 kronor

KÖP!

sonic_89_450x611.jpg

Tema: Musikåret 2016


Det går inte förneka att 2016 har varit ett dramatiskt och stundom direkt jobbigt år, på många sätt. Även musikaliskt, ty även om musikåret varit exceptionellt bra var det också så att lite för många av de artister som ligger bakom att vi alls sysslar med det här och sannolikt även att du som läser Sonic de facto läser Sonic lämnade oss. Vi kan aldrig vänja oss vid att folk apropå att ens favoritartist går bort säger saker i stil med: »Ja men hur kan du bli berörd av det? Du kände ju inte personen.« Den som yttrar dylikt avslöjar bara att hen aldrig träffats av musikens kraft över huvud taget.

En del av oss har som individer formats minst lika mycket av musiken vi lyssnat på som av familj, uppväxt, utbildning. Bruce Springsteen har ibland hånats för sin textrad »We learned more from a three-minute record, baby/than we ever learned in school«, men han tog givetvis i to make a point. Musiken ger oss vänner, en tillhörighet, inte sällan rentav en vidsynthet som inte nödvändigtvis gör oss bättre än andra men ofta gör oss bättre än vad vi själva var innan vi upptäckte den. Musiken får oss att känna, att tänka och ifrågasätta, har en förmåga att lyfta lyssnaren - och hur viktigt är inte det när så mycket annat gör allt för att dra ner oss?

Så, vi tyckte att musikåret förtjänar ett helt nummer. Det var ju musiken som tog oss igenom 2016.

Mycket av den musik som tog oss igenom året går på ett eller annat vis att koppla till RMH-kollektivet. Den växande skaran har de senaste åren över huvud taget kraftigt präglat, och i viss mån ritat om, svensk hiphop, r’n’b och musikbransch. Marimba Roney och fotograf Eva Edsjö samlade Silvana Imam, Erik Lundin, Cherrie, Adam Tensta, Leslie Tay, Michel Dida, Nisj, Amr Badr och bossen Babak Azarmi för ett sextonsidigt rundabordssamtal om vägen hit och vägen vidare.

Traditionsenligt röstar Sonic-staben av skribenter fram årets bästa album. Så, vem vinner? Rihanna? The Radio Dept? Skepta? Någon annan? Det blir också texter om året i övrigt (inklusive årets låtar, förstås), årets retro, årets musikböcker, årets musikdokumentärer, årets konserter och diverse annat. Inte minst minns vi några av de hjältar som tyvärr lämnat oss under året, däribland Olle Ljungström, David Bowie, Prince, Billy Paul, Merle Haggard, Jean Shepard, Freddie Wadling och Leonard Cohen.

Snackades det om en liveupplevelse 2016 kretsade det mesta av surret (och här förbiser vi möjligen några av arenagiganterna, ni vet vilka eftersom alla andra skriver om dem) kring råbarkade stockholmarna Viagra Boys. Gittan Öhman och fotograf Lina Haskel tyckte det var dags att ta reda på vad allt handlar om och återvände hem med ett läsvärt tiosidigt reportage.

Att Tove Lo är Sveriges största rockstjärna i ett internationellt perspektiv råder det ingen större tvekan om. En position hon under året bara cementerade ytterligare. Annah Björk satt ner med henne för ett grundligt samtal om Djursholm, frigörelsebehov och Coldplay.

Allt som allt 116 sidor synnerligen fullspäckade sidor. Farligt mycket musikläsning, musiktips och musikglädje för pengarna.

Lyssna förresten på Sonic #89 här! Hundra låtar som får sägas sammanfatta numret. Årets bästa album-listan finns här!

egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner