©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

R'n'b 1949 - en spellista
Av Sonic-redaktionen   
Söndag 3 maj 2015, 07:58

rnb1949.png

»Knockin' down windows and tearin' out doors
Drinkin' half a gallons and callin' for more«

 

Av allt som är bra med r’n’b-musik anno 1949 är det nog ändå ett utmärkande drag som förhöjer musikens puls alldeles lite extra.

  Vadå?
   Att det hela tiden pågår fuffens.
   Ekonomiskt fuffens. Dryckesfuffens. Vapenfuffens. Valfritt illegalt fuffens. Inte minst sexuellt fuffens. Vi vet ju alla vad Wynonie Harris syftar på när han gastar »What good is your stove if it don't give out no heat!«.
   Okej. Det är kanske inte alltid, om någonsin, vidare politiskt korrekta låtar.
Men det var inte den här musikens uppgift, under den här tiden. Den var ju fullt upptagen med annat. Leva livet, allra främst.
   Det här var under efterkrigsboomen när även andra än vita människor i USA kunde arbeta upp något som liknade ett välstånd och sedan om veckosluten gå ut på lokal och roa sig. De stora bolagen hängde inte med i svängarna men indielablar som King, Modern och Atlantic såg en chans att slå mynt av ett samhälle och en musikscen i förändring. De formligen spottade ur sig yster boogiewoogie, midnattsblå croonerblues eller eldfängd gospel som om det inte fanns någon morgondag. Vi tänkte att en r'n'b-spellista anno 1949 kanske kan uppmuntra en och annan. Världen är trots allt fortfarande full av fuffens.

egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner