©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Svensk hiphop 2013, enligt Ametist
Av Ametist Azordegan   
Söndag 29 december 2013, 10:53

ametist azordegan.jpgJag är förmodligen den person i Sverige som får flest demos inom kategorin svensk hiphop. Jag är förmodligen den i landet som har fler mejl i inboxen med svensk rap än någon annan. Tack vare arbetet med radioprogrammet En kärleksattack på svensk hiphop (i Sveriges Radio), som är landets största forum för genren, har jag jobbat med hiphop och dess lyssnare i princip dagligen i snart sju år. Det här året har jag fått precis lika många mejl med musik som jag har fått alla andra år. Ändå säger och skriver många journalister att svensk hiphop har vuxit i år. Sanningen är nog snarare den att fler journalister har upptäckt genren.

Jag som snöat in mig i genren i princip dagligen under snart ett decennium vet att det har funnits lika mycket bra svensk hiphop varje år. En förklaring till bilden av svensk hiphops växande popularitet är förmodligen att alla större skivbolag för två år sedan började starta etiketter som särskilt satsar på genren (själv gjorde jag ett specialprogram om fenomenet 2011), samtidigt som scenens oberoende aktörer har blivit mer gör det själv-smarta. Ett större PR-maskineri ångar på och sannolikt bidrar detta till att svensk hiphop lite felaktigt beskrivs som »större och bättre« just nu. Om du frågar mig var 2010 det mest hitfyllda år för svensk hiphop som jag hittills har upplevt, men då hade etablissemanget ännu inte vaknat.

Här kommer en Spotify-lista med låtar och artister inom genren som det funnits mest lyssnarefterfrågan på under 2013. Listan tar mindre hänsyn till releaseår, utan speglar ljudet av svensk hiphop i år. Listan saknar låtar och akter såsom Göteborgs Alliammo och Malmös OZZY, vilket beror på att undergroundartisterna ibland satsar på Youtube-releaser och struntar i Spotify.

Min förhoppning för 2014 är en medial decentralisering av inhemsk hiphop, från storstäderna till småstäderna. Framför allt att fler blickar utanför Stockholm. Som du ser i listan finns en hel del populär svensk hiphop från mindre städer, låtar som inte lyfts fram lika mycket av etablerad media.

Min förhoppning är också att musikprisers jurygrupper 2014 också arbetar för att spegla hela landets utbud av svensk hiphop. Jag önskar att hela genren får skina, att röster från hela Sverige får plats.

Svensk hiphop är ett tvärsnitt av en ung svensk folksjäl.

egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner