©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Linda, låtfångaren
Av Sonic-redaktionen   
Måndag 2 december 2013, 21:33

lindaronstadt.jpgI Sonic #71 recenserar Anders Dahlbom »Simple Dreams«, Linda Ronstadts självbiografi. Han delar ut betyget 8 samt en hel del beröm som bland annat går ut på att hon är »väldigt bra på att sätta ord på vad hon hör hos andra artister och låtskrivare, och hur hon som sångare ska förhålla sig till andras låtar«.

Låt oss säga så här: Linda Ronstadt har förhållit sig till en och annan låt genom åren.

Någon vidare profilstark låtskrivare har hon själv aldrig varit men ända sedan starten i LA i slutet av sextiotalet har hon visat otaliga tecken på inte bara obegränsade röstresurser utan även ett utvecklat låtöra. Hon har kikat bakåt i musikhistorien. Tagit sig an samtidens största. Aldrig slutat visa nyfikenhet på de som kan bli morgondagens stjärnor. Hon har tänkt utanför alla tänkbara ramar - gått före med country- och västkustrock, befunnit sig mitt i singer-songwriterstimmet, med framgång gett sig på såväl bluegrass och American Songbook-evergreens som mexikansk mariachi och new wave-pop. Hon har rentav gjort en cajunskiva. Och spelat in Lady Saw-material.

Linda Ronstadt har alltid varit ett föredöme. Är alltjämt. Varför det är en tragedi för alla att hennes Parkinson-sjukdom numera hindrar denna urkraft att sjunga.

Att lyssna på Linda Ronstadt och lyssna på Linda Ronstadts rötter är i mångt och mycket att lyssna på hur amerikansk populärmusik som vi känner tar form.

För att celebrera detta faktum satte vi ihop en diger Spotify-spellista med låtar som Linda Ronstadt har tolkat genom åren: originalen och hennes egna versioner. OBS! Original handlar det om i de flesta fall men det ska på sina ställen tas med en nypa salt - för med många standards och mexikanska sånger är det ibland lite knivigt att ta reda på vem som egentligen var först ut. Ibland har vi gått på det, ibland har vi gått på vilken inspelning är den mest kända (eller en som är mindre känd, bara för att) och ibland har vi gått på vilken som helt enkelt är bäst eller vilken Linda Ronstadt sannolikt baserade sin cover på. I vissa fall har vi tagit med mer än ett original, mest för att det kändes roligare så.

Hur som helst och oavsett vilket ger allt sammantaget en bra bild av Linda, låtfångaren.

egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner