©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Varje amerikansk stat är en bra musikstat: Washington
Av Sonic-redaktionen   
Fredag 13 januari 2012, 14:44

Ja, vi pratar här alltså om staten Washington, inte staden på andra sidan landet. Så ingen tror att det ska bli en massa go-go, Fugazi och George Pelecanos-referenser här.

Washington, staten då alltså, handlar i mångt och mycket om städerna Seattle, Olympia, Tacoma och Bellingham. Inte minst förstnämnda förknippar många av oss med överstyrda gitarrer, skogshuggarskjortor, långt hår och rätt risig hy. När vi började researcha Washington, staten då alltså, hoppades vi nog innerst inne på en massa upptäckter bortom tidig garagerock (The Sonics, The Wailers - som i detta fall inte, vad Spotify än säger, har med Bob Marley att göra), riot grrrl-riv, protogrunge, grunge och postgrunge. Men även om Washington, staten då alltså, hendrix.jpginte bara är stök och bröt (både Ray Charles och Quincy Jones bodde här i unga år, damnit! För att inte tala om Calvin Johnson och hela den rara K Records-possen) är det tvivelsutan detta som dominerar på Washingtons Spotify-spellista i serien »Varje amerikansk stat är en bra musikstat«. Att Jimi Hendrix har sina rötter här har onekligen satt sin prägel på efterföljande generationer. Nirvanas genombrott gjorde sedan inget för att dämpa musikscenens tendens till att larma och stå i. Det finns en orsak till att countrytrubaduren Todd Snider skrev »Talkin' Seattle Grunge Rock Blues«:

»Now to fit in fast we wear flannel shirts

we turn our amps up until it hurts«

Men på senare år, lite i symbios med Seattle-baserade Sub Pops förvandling från grungebolag till öppensinnig indiefristad, handlar musik från Seattle och Washington, staten då alltså, snarare om hiphop som tänjer på gränserna (Shabazz Palaces) eller känsliga indiegiganter (Fleet Foxes, Band Of Horses innan de flyttade hem till South Carolina igen). Kort sagt, det det finns hopp för den som tror att regnstaden i all evighet kommer att vara lika med Soundgarden, Alice In Chains eller Matt Dillons genuint hopplösa look i filmen »Singles«.

   Passa även på att ta del av våra tidigare »Varje amerikansk stat är en bra musikstat«-spellistor: Alabama, Texas, Louisiana, Georgia, Minnesota, Alaska, Florida, Arizona, Massachusetts, Ohio, Kentucky, Hawaii, Virginia/West Virginia, Oregon, Michigan, Rhode Island och New York.
egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner