©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Varje år ett bra musikår; 1980, 1985, 1987
Av Sonic-redaktionen   
Söndag 20 september 2009, 22:02
I våra sex tidigare Spotify-presenterade musikår (här och här) har vi helt undvikit åttiotalet. Inte alls av någon ovilja, inte heller av försumbarhet och definitivt inte för att det decenniets tio år på något vis förtjänar att tigas ihjäl – varje år är ju, som bekant, ett bra musikår, varje decennium är ett bra musikdecennium.
  Nej, men stora delar av Sonic-redaktionen växte upp på åttiotalet. Det var då vi formades som människor och det var då fundamentet till vår syn på musik – och, för all del, musikjournalistik – lades. Även om det nu är ganska många år tillbaka i tiden och även om det mesta sedan dess har förändrats radikalt (oftast till det bättre) kan åttiotalet stundom kännas väldigt nära inpå. Ibland lite för nära inpå. Musik från åttiotalet kan helt enkelt vara förknippad med så mycket som inte direkt har med musiken att göra. Matteläxor, sönderkokt potatis i skolbespisningen, tuggummihångel, allmän ångest och så den där ständiga rädslan över att tvingas gå och lägga sig innan »Spanarna på Hill Street« var slut.
  I alla fall, till slut fattade vi mod och begav oss tillbaka i tiden och drog fram tre årtal i ett nafs.
  Tre årtal som givetvis visade sig innehålla hur mycket som helst. Det handlade främst om att välja bort.
  1980: hundra låtar, från The Falls »Totally Wired« och Junior Delgados »Fort Augustus« till Diana Ross »Upside Down« och Devos »Girl U Want«.
  1985: hundra låtar, från Talking Heads »Road to Nowhere« och Depeche Modes »Shake the Disease« till Tenor Saws »Ring the Alarm« och Sades »The Sweetest Taboo«.
  1987: hundra låtar, från The Cults »Wild Flower« och The Sugarcubes »Birthday« till Boogie Down Productions »South Bronx« och Eldkvarns »Bröllop i Bolivia«.
egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner