©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Lycklig man, farlig tid
Av Sebastian Suarez-Golborne   
Tisdag 27 december 2016, 20:20
TIPS

GM1.pngGM2.png

2004, när han gjorde något av ett comebackförsök med albumet »Patience«, var George Michael ute, passé, förbi. Men inte för Sebastian Suarez-Golborne. För honom var den forne Wham-sångaren själva anledningen till att han över huvud taget ägnade sig åt rockjournalistik. Till Sonic #15 träffades de båda till sist på ett lyxhotell i London för ett samtal om socialism, »Saturday Night Fever« och den där incidenten i Los Angeles.

 

Inget säger »Klockan har precis slagit tolv och du lyssnar på Lugna Favoriter 104,7« som saxofonpartiet i »Careless Whisper«. Inget säger »Dö! Dö! Dö, förhatliga åttiotal!« som faux-Motown-beatet i »Wake Me Up Before You Go-Go«. Inget säger »Skitlång kö utanför Spy Bar« som den där supertrimmade skäggstubben. Om George Michael över huvud taget finns kvar i allmänhetens medvetande så är det som ett dåligt åttiotalsskämt. Gå fram till en främling på krogen just nu, 2004, apans år, och säg »tja, vad gillar du George Michael då?« och risken är stor att du möts av a) ett hånskratt, b) ett frågetecken eller c) en invit att följa med till toaletten.

För mig är det lite annorlunda. När jag växte upp i idylliska invandrargettot Hamberg i Uppsala gillade inga jag kände, varken vuxna eller barn, någon annan musik än chilenska folkgruppen Inti-Illimani och Björn Afzelius för att han stöttade kommunistiska partiet i Chile. Själv satt jag klistrad framför TV:n när den helsvarta videon till George Michaels »Praying for Time« dök upp. De spectorska stråkarna, Lennon-ackorden och den gravallvarliga texten som sakta rullades fram på MTV om att »there is no hope to speak of«.

Yeah, det är väl sånt som tilltalar unga, blyga och väldigt allvarliga små pojkar som jag själv. Veckan efter att jag fick skivan »Listen Without Prejudice« sprang jag ut och skaffade mina första Motown-samlingar för att George gjorde Stevie Wonder-covers och sjöng om soulmusik.

Läs mer...
Viktigare än många förstår
Av Niklas Elmér   
Måndag 26 december 2016, 17:02
KRÖNIKA

gmichael.pngOmslaget till »Faith«, hans första album i eget namn, visar George Michael i profil, med bar överkropp under skinnjackan och ett guldkors i örat.

Det är en tidstypisk bild.

Där sextio- och sjuttiotalets popmusik synliggjorde avståndet mellan tro och åtrå, mellan kors och bröst, synliggjorde åttiotalets popmusik släktskapet.

Men det fanns fortfarande saker som inte kunde uttryckas, människor som inte fick synas.

Läs mer...
Tio videor just nu: Stevie Wonder, The Tarantula Waltz med flera
Av Sonic-redaktionen   
Torsdag 22 december 2016, 22:20
TIPS
The Courtneys: Silver Velvet

Läs mer...
Mer än bara superhjältar
Av Martin Gelin   
Tisdag 20 december 2016, 23:06
TIPS

dchild.pngAtt Beyoncé toppar en och annan årsbästalista, däribland den här tidningens, torde få ha kunnat missa. Numera är det i princip omöjligt att komma åt henne för en intervju. Men en gång i tiden gick det. Till Sonic #22, april 2005, gjorde Martin Gelin en omslagsstory på Destiny’s Child, bara några månader innan gruppen aviserade sin splittring. I en Beverly Hills-svit pratade han med Bey, Kelly Rowland och Michelle Williams om Kanye West, bilden av Beyoncé som diva och framtiden (foto: Martin Gelin. Vi satte också ihop en liten Queen B-spellista med trettiofem (det är hennes ålder, trots allt) spår från såväl solokarriären som Destiny's Child-åren.


Första gången jag träffade tjejerna i Destiny’s Child, för fem år sedan på Sheraton Hotel i Stockholm, gjorde jag misstaget att börja prata om Gud och gospel.

   Jag ville väl visa att jag var down med kyrkan och tog deras kristna tro på allvar, att jag inte bara var ännu en sekulär europeisk journalist som ställde tråkiga frågor om producenter.

Resultatet blev att nitton av mina tjugo intervjuminuter bestod av att tre baptisttillhörande tjejer från Texas citerade Bibeln. Varje försök att avbryta dem för en mer jordnära diskussion möttes av förvånade blickar - hur kunde jag vilja prata om något annat än the lord? Vad kunde vara viktigare?

Läs mer...
Årets bästa retro
Av Sonic-redaktionen   
Tisdag 20 december 2016, 07:05
TIPS

Bland allt annat vi ger utrymme åt i Sonic #89 märks fyra sidor där fyra Sonic-pennor väljer ut sina favoritretrosläpp från året vi snart lämnar bakom oss. Eftersom det snart är jul och vi råkar vara på ovanligt gott humör tänkte vi det kunde fint att dela med oss av dessa tips här på sajten. Kan ju kanske komma till användning nu när de sista julklapparna måste införskaffas. För att ytterligare kittla skivköparnerven gjorde vi en behaglig liten spellista med smakprov från några av skivorna som följer.

 

L-P ANDERSON

 

Diverse artister: Still in a Dream - A Story of Shoegaze 1988-1995

(Cherry Red/Border)

Den aningen nedlåtande genretermen »Shoegaze« myntades av tidningen NME i skarven mellan åttio- och nittiotalet för att försöka beskriva horden av band som med stillinadream.jpggitarrer uppskruvade på maxvolym spelade drömskt psykedelisk pop och ofta dolde sina ansikten med långa luggar och hade blickarna fästa på sina skor. My Bloody Valentine var ett av de första och största namnen inom scenen och fastän de själva inte (på grund av rättighetskrångel) finns representerade har deras låt »Still in a Dream« fått ge namn åt den här eminent sammansatta 5CD-boxen. Det är en fröjd att utsätta sig för sträcklyssning på de åttiosju olika låtbidragen. Självklara stjärnor i stil med Ride, Lush, Pale Saints och Telescopes hörs bredvid mer oväntade namn som Cocteau Twins och Flaming Lips. Svenska Whipped Cream finns representerade med tremoloorgien »Explosion« och amerikanska Galaxie 500 håller total världsklass i »Tugboat«. Shoegaze-genren har åldrats med värdighet och många av de medverkande artisterna låter inte sällan bättre nu än då.

Läs mer...
2016 års bästa album
Av Sonic-redaktionen   
Måndag 19 december 2016, 12:35
ÅSIKT

2016album.pngVårt senaste nummer, Sonic #89, är en hundrasextonsidig sammanfattning av musikåret 2016 som vi ser det. Sedvanligt har vi röstat fram årets bästa album och listan verifierade det många av oss känt under året - att det är r’n’b och hiphop som slår an tonen, skarpast definierar samtiden och stakar ut riktningen, såväl musikaliskt som ifråga om olika ställningstaganden. Det görs så klart mängder av bra indie, garagerock, electronica och whatelse men just nu har mycket därifrån, även det bästa, svårt att nå utanför sin egen bubbla. Och det faktumet reflekteras nog både i Sonics årsbästalista och hyfsat många andra. Vi gjorde också en spellista av vår årsbästalista - två låtar från varje skiva (utom Beyoncé-albumet som helt saknas men där nyversionen, ihop med Dixie Chicks, av »Daddy Lessons« åtminstone kan vara med).

 

1. BEYONCÉ

Lemonade

Parkwood/Columbia/Sony

 

Det finns en utbredd kritik mot hur strömlinjeformad den samtida popmusiken blivit, som om den vore framtagen utan vassa kanter med syftet att smälta in i alla sammanhang. Tyvärr är den kritiken ganska giltig. Majoriteten av artisterna i det kommersiella toppskiktet är intill perfektion slipade enligt storbolagens noggrant utformade mall. Men från början till slut är de blott artister. Det är svårt att föreställa sig ett bultande hjärta, något av kött och blod bakom deras bländvita leenden.

Läs mer...
Bara för dig och mig
Av Gustav Gelin   
Lördag 17 december 2016, 07:00
KRÖNIKA

kentbild.pngKent var Sveriges största rockband. Men de blev aldrig allmängiltiga. Gustav Gelin saluterar Eskilstunas finaste som slutar med flaggan i topp. (Texten ursprungligen publicerad i just utkomna Sonic #89 där vi summerar musikåret 2016.)

 

- Ni kan skratta om ni vill, håna oss vi rör oss, ni står still.

Jag stod lutad ut genom ett fönster mot Ringvägen. Stockholm hade vaknat långsamt sedan flera timmar tillbaka och nere på gatan hastade folket på väg till nya arbetsdagar.

Mitt tjugonåntingsjag med alldeles för många dåliga substanser i kroppen skrek till dom där nere. Dom andra. Dom vi aldrig skulle bli som.

Just där och just då, på en efterfest när det fortfarande var nittonhundratal stod Kent fortfarande för utanförskapet, att våga vara stolt över att inte passa in.

Läs mer...
Nya recensioner: J. Cole, Hjelle med flera
Av Sonic-redaktionen   
Fredag 16 december 2016, 08:56
ÅSIKT

sajtbildvecka50.pngSista veckan med sajtrecensioner för i år! Japp, vi är slitna bortom fattning och behöver nog få vila lite över helgerna (även om det finns skäl till att tvivla på att det verkligen blir så mycket vila av men det är vårt problem). Hur som helst ämnar vi återvända med nya recensioner och rätt mycket mer än så efter årsskiftet - inte minst ska det ju till fyra nya extratjocka specialnummer. (Vi börjar i mars med ett om LA, då och nu.) Lös prenumeration - eller ge bort i julklapp!

Olov Antonsson: Nere och ute i AC län
»Egentligen borde han bada i guldskivor just nu.« Johan Jacobsson om ett lite för lite upptäckt popmusikaliskt snille.

J. Cole: 4 Your Eyez Only
Tony Ernst säger som det är: »Han skulle bli Jay Z:s skyddsling, han skulle ju bli en östkustens Kendrick. Nu blev han bara ett internet-meme.«

Cosima: South of Heaven
Kärlek, åtrå och en soulstjärna i vardande. Pierre Hellqvist har svårt att slita sig.

Hjelle: Högst medelmåttig
Bäddat för Trubbel-sångaren på solokvist är allt annat än medelmåttig, om du frågar Pierre Hellqvist.

Tidigare recensioner här.

Uppdaterad Sonic-spellista!
Av Sonic-redaktionen   
Torsdag 15 december 2016, 00:29
NYHET

sonicspellista161215.pngInte direkt högsäsong för låt- och skivsläpp. Men en del hörvärt ges allt ut. Och somligt av det mest värdefulla har vi samlat i den senaste inkarnationen av Sonic-spellistan: grym garagepop från LA med The Molochs, ojämförlig göteborgsk zebrafunk med Ikhana, överraskningssläpp med Yung Lean, en älskvärt bitterljuv Hanna Järver & Jonas Lundqvist-duett, självhäftande r'n'b-pop med Lilla Namo, den elektroniska utopin (»I know a place/Where everyone's gonna lay down their weapons«) med MUNA, det glimrande samarbetet mellan Bonobo och Rhye, med mera, med mera. (Förra spellistan hittas här.) Har du förresten ännu inte försett ditt hem med ett ex av hyfsat färska Sonic #89 finns alltjämt chansen. Och grunnar du på en tidningsprenumeration finns vi så klart alltid där för dig.

 

SONIC-SPELLISTAN 2016-12-15

The Courtneys: Silver Velvet

The Molochs: You and Me

Wax Idols: Everybody Gets What They Want

Ikhana: WTA

Yung Lean ft Luckaleannn: Hop Out

Ellie Herring ft Yaeji: Swim Me

Hanna Järver & Jonas Lundqvist: C'mon

Lilla Namo: Förlåt

Läs mer...
Tio videor just nu: Big Sean, King med flera
Av Sonic-redaktionen   
Tisdag 13 december 2016, 08:37
TIPS

Diana Gordon: Woman

 

Läs mer...
<< Första sidan < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista sidan >>

Resultat 51 - 60 av 3384
egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner