©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Sonic Sessions: Nikki Lane »Big Mouth«
Av Sonic-redaktionen   
Onsdag 15 februari 2017, 13:12
SONIC SESSIONS

I dag är dagen då Sonic ger er en helt ny, ännu inte släppt Nikki Lane-låt i den andra delen av vår Sonic Sessions med henne. Hur fint är inte det? Förnämlig är den också. Hårt drivande och njutningsfullt väderbitna »Big Mouth« återfinns på det album som släpps på fredag och som går under titeln »Highway Queen«. Men det avskalade Sonic Sessions-utförandet är exklusivt och går bara att höra i filmen nedan.

  Har du förresten ännu inte tagit del av del 1, bestående av låten »You Can't Talk to Me Like That«, finns den här. Även den grym. På fredag väntas episod 3 där Klas Ekman intervjuar Nikki Lane. Och samma dag recenserar vi »Highway Queen« så klart.

 

Sonic Sessions: Nikki Lane »You Can't Talk to Me Like That«
Av Sonic-redaktionen   
Måndag 13 februari 2017, 09:33
SONIC SESSIONS

nikkilane2017.jpgNikki Lane, en highway queen som kastat trygghet och konventionellt liv överbord för ett artistliv på vägarna där saker och ting aldrig riktigt går som de ska.

Men, det finns saker som väger upp. Eller som Waylon sjöng i en av hennes favoritlåtar: »I got my name painted on my shirt/I ain't no ordinary dude, I don't have to work.«

I maj förra året rullade Nikki Lane med entourage in i Stockholm och det blev av olika anledningar en lätt kaotisk kväll att minnas.

Alldeles, alldeles innan Nikki med musikerna Alex Munoz och Erika Wolf sprang upp på scen på Scandic Grand Central i city hann de, på håret men ändå, spela in Sonic Sessions några kvarter bort på Kungsholmen. De gjorde två låtar, en gammal och en ny, och vidare satt Nikki ner för en pratstund med Klas Ekman.

På fredag släpps Nikki Lanes tredje album »Highway Queen«, en skiva som inte har några några som helst problem med att verifiera varför den Greenville, South Carolina-bördiga, numera Nashville-boende stilikonen helt på sina egna villkor vårdar en karriär, ett följe och inte minst en persona som kan ta henne hur långt som helst. Oborstad men charmig outlawcountryattityd parad med sublimt whiskeytonad sandpappersröst och otvetydigt karaktäristiska låtar. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan hon publikmässigt är på samma nivå som, säg, Sturgill Simpson och Jason Isbell.

På »Highway Queen«, som släpps på fredag och då också recenseras här på sajten, har hon skött produktionen själv (om än med viss hjälp av maken och artisten Jonathan Tyler). Efter att ha påbörjat inspelningar med Father John Misty-vapendragaren Jonathan Wilson kände hon, inte minst som hon bakom sig hade två album där hon jobbat med »starka män« och distinkta producenter som Dave Cobb och Dan Auerbach, att det kanske var dags att sätta sin egen prägel på slutresultatet. Det har hon lyckats med.

Först ut i vår tredelade Sonic Sessions med Nikki Lane är »You Can’t Talk to Me Like That«, en av många favoriter från förra albumet »All or Nothin’«. På onsdag följer ytterligare en låt, då en ny sådan, och på fredag intervjufilmen.

Bra grejer, titta gärna.

 

Nya recensioner: INVSN, Tinariwen med flera
Av Sonic-redaktionen   
Fredag 10 februari 2017, 07:13
ÅSIKT

sajtbildvecka6.pngDet börjar närma sig artikellämning till vad som ska bli årets första pappersutgåva av Sonic, varför vi har bråda dagar med att få alla bitar att sitta. Än så länge sitter det mesta ganska... löst. Men! I väntan på att vi får ordning på det som ska bli ännu ett extratjockt specialnummer (Los Angeles!) langar vi fram recensioner här på sajten.

 

INVSN: The Beautiful Stories

Johan Apel Röstlund hör ett band som rör sig från något lite anonymt till något riktigt relevant.

 

Syd: Fin

Ett, konstaterar Özgür Kurtoğlu, mestadels snyggt, underhållande och intressant album från The Internet-medlem på soloutflykt.

 

Tinariwen: Elwan

Slowmotionblues från det bortglömda landet. Japp, Tinariwen är tillbaka. PM Jönsson kan inte göra annat än gilla, men efterlyser nya grepp.

 

Tidigare recensioner här.

Gitarrhjälte hela vägen
Av Anders Dahlbom   
Torsdag 9 februari 2017, 21:01
KRÖNIKA

robertdahlqvist.jpgFörra veckan nåddes vi av beskedet att artisten och gitarristen Robert »Strängen« Dahlqvist gått bort. Personer som kände honom pratar med Anders Dahlbom om en kille som var ett med sitt instrument.

 

En ödmjuk och varm person. En charmig och jordnära snubbe. En rockstjärna som var ett med gitarren. Det finns många sätt att beskriva Robert »Strängen« Dahlqvist som förra veckan hastigt gick bort.

Strängen var mannen bakom Thunder Express, som senare försvenskades till Dundertåget, och som även hann släppa en soloskiva i eget namn. Vidare spelade han med Diamond Dogs och Stefan Sundström. Förra året singeldebuterade han under smeknamnet Strängen. En fullängdare var planerad och påbörjad när han avled.

De flesta rockfans minns nog ändå främst Strängen som medlem i The Hellacopters, som han ingick i från 1999 fram till att bandet la ner 2008. Strängen bidrog till att Hellacopters under de där åren inte bara var utan även såg ut som ett av världens bästa rockband. På scen var han en naturlig gitarrposör full av energi, en sista pusselbit i organismen Hellacopters där alla delar var lika mycket värda.

Läs mer...
Min skivsamling: Dennis Lyxzén
Av Anders Dahlbom   
Onsdag 8 februari 2017, 12:29
INTERVJU

DennisL.jpgPå fredag släpper utsökta Umeå-rockcombon INVSN nytt album, »The Beautiful Stories« Den med bara ett uns koll vet att Refused-frontfiguren Dennis Lyxzén även utgör en vital del av INVSN. Den med bara ett uns koll vet också att Anders Dahlbom till Sonic #86 hälsade på hemma hos Dennis Lyxzén och där pratade med honom om skivsamlande. Ett lite för underhållande samtal för att inte släppas ut i full frihet här på sajten (foto: Andreas Nilsson).

 

- Om du undrar varför jag har alla de här skivorna, säger Dennis Lyxzén och går bort till en av alla skivhyllor som pryder hans stora vardagsrum på andra våningen i en träkåk i Umeå.

Ur hyllan tar han fram tre olikfärgade vinylskivor med Minor Threat, utgivna på bandets legendariska DIY-bolag Dischord. En grön, en gul, en blå.

- Jag har inte det röda omslaget som du ser, det biter lite. Men titta här, säger han och lyfter på ena pappersfliken till det blå omslaget där limmet lossnat. Under fliken har någon skrivit »flex your head« med kulspetspenna.

Läs mer...
Tio videor just nu: Säkert, Chance The Rapper med flera
Av Sonic-redaktionen   
Tisdag 7 februari 2017, 22:15
TIPS

Little Bandit: Bed of Bad Luck 


Läs mer...
I utkanten av något större
Av Johan Apel Röstlund   
Fredag 3 februari 2017, 19:38
ÅSIKT

pepspersson.JPGLördag kväll, alltså i morgon, närmare bestämt kl 19.05, visar SVT2 svensk reggae-dokumentären Styr den opp (direkt efteråt sänds även Bob Marley-dokumentären Marley). Johan Apel Röstlund har sett filmen (som går att skåda på SVT Play nu) och kom att fundera över en musikscen i ständig motvind (foto: Michael Ek).

 

Det är något med svensk reggae som tyvärr känns rätt lökigt. Såpbubblor, gycklare, osammanhängande konspirationsteorier, buskishumor, sandstrandsyoga och rastafärgade dalahästar. Å ena sidan. Å andra ett gäng alldeles utomordentligt duktiga producenter, arrangörer, underjordiska dubkvällar, grymma dansare, promoters och sounds. En stor skara av kämpande i ständig motvind. Och alla är naturligtvis värda sin respekt. Från media hörs nämligen väldigt lite. Det är - precis som med trallpunken i mitten av nittiotalet, bruks- och förortens musik, långt utanför tidningsjättarnas radarsystem och med, det ska naturligtvis sägas, bängen trålandes i närapå varenda buske och bakom varje skorsten.

  Festivalen i Uppsala, som i sommar lyckligtvis återuppstår, drog några år omkring tjugotusen besökare men tvingades klappa igen 2010 sedan ängsliga politiker och en poliskår i jakt på pinnar i statistiken punktmarkerade besökare och artister. Ett sätt där varje tillslag mot cannabis blev en viktig del i årsredovisningen för utökade anslag.

Läs mer...
Nya recensioner: Säkert, Migos med flera
Av Sonic-redaktionen   
Fredag 3 februari 2017, 07:28
ÅSIKT

sajtbildvecka52017.pngHyperintressant skivvecka, så let's get to it.

 

Magnus Carlson: Den långa vägen hem

Jenny Bergquist har alltid trott att Weeping Willows-sångaren är kapabel till att greja allt. Hon tvingas inse att det kanske inte helt stämmer.

 

Migos: Culture

Ett definierande södernalbum, enligt Tony Ernst som är bra nära att placera dit en tia.

 

Sampha: Process

Ju mindre producerad Sampha är desto mer intressant blir han, anser Jonathan Eklund.

 

Slowgold: Drömmar

Johan Jacobsson hör en skiva vars melodier, arrangemang och texter är som gjorda för att sjunka djupt, djupt in i.

 

Säkert!: Däggdjur

Ett album om ineffektiviteten som motståndshandling, om tystnaden som protest, om musiken som den stummes språk. Niklas Elmér gillar.

 

The Tarantula Waltz: Blue as in Bliss

En storartad upplevelse. Anders Dahlbom tycker att Markus Svensson tar ett ytterligare steg närmare de allra största.

 

Tidigare recensioner här.

Sicken kväll! Försvenskningar vi minns
Av Sonic-redaktionen   
Torsdag 2 februari 2017, 13:49
TIPS

sickenkvall.pngSvensk pophistoria och det tämligen pophistorielösa svenska folket skulle knappast vilja vara utan »Sånt är livet« med Anita Lindblom, »Lyckliga gatan« med Anna-Lena Löfgren, Lena Anderssons »Är det konstigt att man längtar bort nån gång«, Bob Hunds »Ett fall och en lösning« eller Håkan Hellströms »13«.

Framför allt kan en undra vart vi som nation skulle ha tagit vägen utan Maritza Horns »Ditt horn är min passion«.

Läs mer...
Tio videor just nu: Father John Misty, Missy Elliott med flera
Av Sonic-redaktionen   
Onsdag 1 februari 2017, 17:48
TIPS
Maggie Rogers: On + Off

Läs mer...
<< Första sidan < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista sidan >>

Resultat 21 - 30 av 3384
egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner